Site Overlay

Backgammon

Introduktion

Backgammon är ett bordsspel för två personer där varje spelare är utrustad med 15 stycken runda brickor. Dessa brickor ska tas över spelplanens 24 fält och ut ur spel. Den spelare som lyckas med detta före sin motståndare vinner omgången. Backgammon kan för oinsatta verka krångligt men som med så mycket annat är det enklare än vad det först verkar. Det har trots allt lyckats överleva i tusentals år, vilket tyder på att det inte kan vara allt för oförståeligt. Det var i dåtidens Mesopotamien, där vi idag hittar Irak, som spelet nämndes för första gången för ungefär 5 000 år sedan. Det har visat sig att det spelades även i antikens Rom och med tiden spred det sig över hela Europa.

Under 1500-talet kom spelet dock att förbjudas i stora delar av Europa av ländernas regenter. Detta eftersom de ansåg att det tog allt för mycket tid och pengar från deras undersåtar. En av alla som förbjöd det av just den anledningen var Henrik VIII av England. Detta gjorde han trots att hans fru, Katarina av Aragonien, var en framstående spelare. Med tiden försvann förbudet och på 1920-talet började det bli populärt bland överklassen. Idag finns det ett antal olika versioner av backgammon. En av dem har det snarlika namnet nackgammon och är döpt efter sin skapare Nack Ballard, flerfaldig världsmästare i backgammon. Denna variant används med fördel för att träna upp den matematiska skickligheten som behövs i backgammon och kan därför passa utmärkt för nybörjaren.

Gällande spelregler i backgammon

Syftet med backgammon är att få sina 15 brickor ur spel innan motståndaren. Till hjälp finns två stycken tärningar vilka avgör hur många steg spelarna får gå. Summan av de två tärningarna är antalet steg att flytta brickorna men om båda tärningarna visar samma antal prickar gäller ett undantag. I dessa fall flyttas nämligen brickorna två gånger prickarna. Backgammon spelas traditionellt på ett spelbräde av trä som öppnas upp och därmed utgörs av två halvor, vilka kallas för innerplan och uteplan. Mellan dessa finns en slags mur. För att vinna över sin motståndare gäller det som sagt att ta sig runt planen först och det finns sätt att förhindra din medspelare att göra detsamma. Du kan exempelvis blockera så att denne inte kan stanna på vissa rutor samt knuffa ut pjäserna.

Plattformar

Idag går det inte bara att spela backgammon med hjälp av ett fysiskt bräde och brickor utan nu finns det även tillgängligt online. Med hjälp av datorn kan du spela mot motståndare som också befinner sig på nätet. Om du vill öva upp dina färdigheter innan du ger dig på att möta andra spelare kan du med fördel välja att spela mot datorn. Om du föredrar att spela offline finns det backgammonföreningar att gå med i för att träffa andra som också älskar spelet. Det går självklart bra att även spela hemma mot vänner och familj.

Så vinner du

Vinner backgammon gör den som först får alla sina brickor av planen. Det gäller att samla alla brickor på sin del av spelplanen, den så kallade hemkvadranten, och sedan, med hjälp av tärningarna, slå ut dem från brädet. För att ta sig runt används som sagt två stycken tärningar vars summa avgör hur många steg som får tas. Summan läggs inte ihop utan går att använda för två stycken brickor. Får du en trea och en femma kan du alltså gå tre steg med en bricka och fem steg med en annan. Om du spelar hemma med vänner är det upp till er vad priset utgörs av men oftast spelas backgammon för nöjes skull och den som vinner, vinner enbart ära. Online kan vinsterna skilja sig och se olika ut från sajt till sajt.

Backgammon är ett spel som kräver ett visst sannolikhetstänk och passar därför utmärkt ihop med olika strategier. Du kan påverka oddsen genom att försvåra för din motståndare och på så sätt ha större chans att vinna. Ett sätt att försvåra på är att blockera så att din motståndare inte kan ta sig förbi dig. På varje fält får det stå obehindrat med brickor men om två av dem är från samma spelare får motståndaren inte lov att ställa sig där, vilket gör att vägen är blockerad. Det är även möjlig att knuffa ut motståndarens brickor så att dessa måste börja om från början. Detta gör du genom att hamna på ett av de fält där motståndaren redan har en av sina brickor ståendes.

Sammanfattning

Backgammon är ett bordsspel med en historia som sträcker sig 5 000 år bak i tiden. Det uppkom i Mesopotamien och spelades även i antikens Rom. När det spred sig över Europa tyckte 1500-talets regenter att det tog för mycket tid och pengar från deras undersåtar och bestämde sig för att förbjuda det. Idag är det återigen lagligt och spelas nu både i hem, i föreningar och online. Det gäller att få sina 15 brickor runt spelbrädet och sedan ut ur spel innan motståndaren hinner göra detsamma. Till hjälp finns två tärningar och olika strategier att ta till.